Guncheng dan Zull Website
Anda boleh mendaftar untuk menjadi ahli website kami

Sambutan Hari Gawai

Go down

Sambutan Hari Gawai

Post  Admin on Mon Jan 25, 2010 11:30 pm


Perayaan Gawai Dayak

Perayaan Hari Gawai Dayak biasanya di sambut tiap-tiap tahun iaitu tiap-tiap 1 Jun.Perayaan ini diraihkan sempena tamatnya musim menuai iaitu musim menuai padi. Ia di sambut secara besar-besaran sejak turun-temurun oleh suku kaum dayak di Sarawak.
Apabila kita sebut suku kaum Dayak bermakna ia merangkumi banyak etnik Dayak di Sarawak seperti;

•Suku Kaum Iban (Sea Dayak) sebab kaum Iban suka tinggal di tebing, hilir dan muara sungai. Kaum Bidayuh (Land Dayak).Suku kaum yang suka tinggal kawasan pergunungan,dan mana kala suku kaumyang panggil Orang Ulu iaituKayan, Kenyah, Kelabit, Penan, Punan, Bisaya, Lun Bawang dan sebagainya.

•Fokus Utama dalam laman web ini ialah suku kaum Bidayuh. Bagaimana suku kaum Bidayuh mengadakan perayaan Gawai Dayaki aitu tentang jenis tarian tradisional, alat muzik dan pakaian.

• Lazimnya, perayaan Gawai Dayak di sambut dengan meriah di mana pelbagai jenis makanan, kuih-muih dan air tuak disediakan. Sebelum perayaan diadakan, pawang akan pergi ke “Baruk” (Rumah Kecil berbentuk bulat) untukmemberiataumempersembahkan makanan kepada Dewa Padi.

• Di samping itu, puisi khas atau mentera Gawai akan dibaca. Selepas semuanya selesai, pawang (Penghulu Gawai) akanmengumumkan bahawa Hari Gawai Dayak diadakan di rumah panjang dengan “miring”dan minum air tapai. BaruGawai bermula dengan acara tarian tradisional oleh penari khas yang berpakaian tradisional.


untuk maklumat lanjut sila klik link di bawah download slaid presentation

lol!
Klik Here


Last edited by Admin on Tue Jan 26, 2010 1:23 am; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 4
Join date : 2010-01-25

View user profile http://zullcheng.board-directory.net

Back to top Go down

nice

Post  guest on Mon Jan 25, 2010 11:53 pm

nice culture

guest
Guest


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum